USA - personlig handbok för alla som reser
USA
- personlig handbok för alla som reser
Zac O'Yeah
85:-


En gudiebok
(2,6 Mb i pdf för tex skärmläsning)
(1,2 Mb för handdatorn)Namn:

Mailadress:


Jag beställer ebok enligt shareware-principen och betalar 85 kr/titel till PG 119 76 62 - 8 och sätter upp Serum som betalningsmottagare. Detta gör jag senast i samband med att jag betalar resten av min räkningar under slutet av månaden
(eller när jag nu betalar dem).

Boken levereras inom 24 timmar
till din mail i form av e-bok

Här är min adress:

Gatuadress

Postnummer och postadress


Ev. annat land än Sverige


Kommentarer?


Jag betalar men skicka boken till min kompis
på den här adressenEn intressant guidebok till alla som ska, vill eller drömmer om att göra en resa till det stora landet i väst. Författaren är den trevlige berättaren Zac O'Yeah. Det är nu möjligt att lägga in en förhandsbeställning av denna ebok, så skickas den till dig, så att du får den till dig om bara några dagar - och någon vecka före dess det är möjligt att beställa den för andra.

USA - personlig handbok för alla som reser

Förord till den nya upplagan. Medan åren går förändras saker och ting i ett dynamiskt land som USA, som knappast är samma land nu som i förra årtusendet. De har bytt upp sig till en bättre president men rädslan för utlänningar har ökat. Vissa byggnader har också försvunnit från kartan. Tobakshandeln i New York där kultfilmen ”Smoke” spelades in är borta – det var den förresten redan när jag kom till platsen, ett par år efter att ha sett filmen – men där fanns någonting annat sevärt. Men på det hela taget förblir USA alltid USA, och är lika resvärt nu som då.

På min egen tripp hade jag med mig guideböcker som var trettio och fyrtio år gamla, och i något fall en New York-handbok som hade hundra år på nacken. Bortsett från att vissa detaljer blivit inaktuella, som att priser gått upp och att Times Square inte var lika sunkigt som när ”Taxi Driver” spelades in, stämde häpnadsväckande mycket av det jag läst.

Det är faktiskt överraskande hur få drastiska förändringar som äger rum i världen. Eller kanske det inte är så förvånande? En restaurang som håller hög kvalitet, och som var stjärnornas favorit i Hollywood på 1950-talet, står sannolikt kvar där den en gång invigdes även om man kommer dit femtio år senare.

På museer och nöjesfält kanske det senaste konstinköpet eller den nyaste bergochdalbanan är attraktionen för dagen, men vare sig museet eller nöjesfältet byter adress eller profil från ett år till nästa. Och ting som monumentet Ozzy Osbourne pinkade på en blöt natt i Texas står där det står även om kissfläcken torkat bort. Lika aktuell förblir all annan trivial information om var någon berömd författare brukade bo och om platser där olika filmer spelats in, och dylika vederkvickande och intressanta anekdoter.

De äldre resehandböckerna hjälpte mig dessutom att hitta sådant som varit sevärt en gång i tiden, men som nyare och trendkänsligare resguider hoppade över i tron att alla letar efter den senaste modebutiken. Man glömmer då att en resehandbok helst ska stå sig i många decennier, medan moden byts ut från år till år.

Så därför kändes det logiskt att den här jubileumsutgåvan av ”USA – personlig handbok för alla som reser” går att ladda ner och bära med sig, som en julklapp för alla som reser till USA idag. Vissa detaljer har uppdaterats inför den nya elektroniska utgåvan, och man kan beräkna att priser kan ha gått upp något. De prisangivelser som gällde när boken skrevs tjänar dock som ett riktmärke.

Boken blir också förhoppningsvis mer sökbar och användarvänlig i och med det digitala formatet som gör att man kan ha den i sin mobiltelefon, till exempel, och de tusen och en obskyra populärkulturella fakta som boken innehåller blir mer tillgängliga för den som vill snitsa med kryptisk insiderkunskap om USA, detta oändligt fascinerande och samtidigt lite läskiga land.

Ååålrajt, dags att packa släden och ta ur papiljotterna – nu far vi! som tomten sa till pappan.

Zac O’Yeah
Julen 2009