Varför stanna kvar?
Skriven av
"Susan"

Köp


Läs smakprov ur:

Varför stanna kvar?
Varför stanna kvar?


Bokpresentation:

Om en kvinna som levde med en man som är sjukligt svartsjuk, våldsam och med ett enormt kontrollbehov. Tyvärr är detta ingen fiktion. Utan allt är taget från "Susans" vardag. Hon har fortfarande idag, flera år efter det att hon äntligen kommit ifrån mannen, svåra fysiska sviter efter mycket grav misshandel.

Idag lever "Susan" under skyddad identitet. Men hon kan aldrig vara säker på att mannen inte kommer att söka upp henne. Hon skriver boken mycket kanske för att visa att detta kan drabba egentligen vem som helst. Det är inte kvinnan i förhållandet som det är fel på. Utan mannen.

Mannen som misshandlar och trakasserar är ingen man som det går att se på hur sjuk han är. I början var han väldigt uppmärksam om "Susans" välbefinnande. Uppvaktade henne kraftigt, har ett "fint" yrke och ser bra ut. Det är inte förrän man kommer honom riktigt nära som man riskerar att få se de svarta hål som han gömmer.

Jag har träffat "Susan" och måste säga att jag blev mycket förvånad. Hon var inte som jag i mina fördomar hade trott att hon skulle vara. "Susan" var en vanlig svensk kvinna. Såg söt ut. Och var väldigt varm och hjärtlig.


Nu lämnar jag över ordet till "Susan":

För att förklara, jag är inte objektiv! Vore för mig en omöjlighet då jag kom att leva i detta förhållande under fyra och ett halvt år och till det skall läggas den tid av ren terror som följde och som fortfarande i viss mån pågår, med myndigheternas goda minne.

För att visa andra drabbade kvinnor att det går att ta sig ur ett destruktivt förhållande, och att man kan vända det negativa till något som blir positivt och som stärker kvinnans självkänsla. Men vad är det egentligen som får kvinnan att stanna kvar och då hon till slut går vad är det som får henne att göra det?

För att visa anhöriga, grannar, vänner och andra närstående den problematik som kan uppstå kring kvinnan och hennes situation. Kanske framför allt att visa på att det inte bara är att gå ifrån ett sådant förhållande utan att det behövs mycket hjälp och stöd utifrån för att kvinnan skall orka med och klara av det som kommer efteråt.

hur långt vågar jag ”släppa in någon” i beskrivningen av mig själv? Ta det för vad det är, för det är så här jag ser mig själv... en ensamstående mamma till två underbara barn. I övrigt är jag yngsta barnet i en familj på fem personer, mamma, pappa, och två äldre bröder. Yngst och minst på alla sätt... i en familj där alla andra medlemmar ligger på längder om 175 och uppåt, får man ständigt se upp på folk om man som i mitt fall inte är mer än 159...

Vidarebefordras till Susan

”Skriv gärna till mig. Berätta vad du tycker om min bok. Ställ frågor. Kommentera om vad man kan göra. "Kanske är du själv drabbad, eller känner nå´n som är det... Kanske har Ni hjälpt någon ut eller själv lyckats komma ur. Vad och hur har Ni hjälpt kvinnan. Om jag får tips kan jag förmedla vidare till de som fortfarande sitter fast. Tack på förhand.”


Se omslaget som stor bild:

Varför stanna kvar?
Varför stanna kvar?