Köp
Läs smakprov ur:

Isabella Mendrix - Bakom Gud
Författarpresentation:
Isabella Mendrix

Född 1964 i Harleem, Holland, men uppväxt i Arvika-trakten i Värmland.

Är till yrket mentalskötare/undersköterska, men har sedan tidigare en journalistutbildning med inriktning på tv-journalistik som övergivits. På 80-talet arbetade Isabella en del som påannonsör och lunchprogram-musiker i Radio Värmland. Är STIM-ansluten och har skrivit ett fyrtiotal visor och ballader. Har uppträtt med bl.a. Evert Ljusberg, Jejja Sundström och Finn Zetterholm på lokala visfestivaler.

Medverkade i ett antal kulturtidskrifter, bl.a. "Mosaik", på tidiga 80-talet, vilket mera kunde ses som utslag av ett sökande efter litterär identitet.

Författarskapet har varit en dröm alltsedan barndomen, men har inte gjort sig någon brådska. Har (under pseudonym) skrivit en mängd debattartiklar, krönikor och noveller under 90-talet och har under de senaste två åren skrivit på en trilogi om den sociala hierarkin och svenska hemliga militära insatser i bl.a. Bosnien och Gulfkriget. ("En fjärils styrka", "Mil av tystnad" och "Tid att vakna".)

Poesin i Isabella Mendrix' liv levde endast i form av dagboksanteckningar fram till exakt ett år sedan (december 2003), då hennes romanskrivande tog en paus och sökte sig andra uttrycksvägar. I början av 2004 år fick hon rollen som redaktör för poesi & litteratur i tidningen Sourze, där hon även driver en poesiskola.

Har nyligen startat upp ett eget poesi & litteraturforum, VITAforum (www.vitaforum.mendrix.se), där både etablerade författare och amatörer deltar för diskussionsutbyte, publicering av egna alster och för att ge varandra stöd, konstruktiv kritik, förslag och delta i skrivtävlingar.

I juni i år blev Isabella Mendrix invald medlem av värmländska författarförbundet.
Isabella
Mendrix
Isabella Mendrix

Bokpresentation:
Bakom Gud
Att läsa Isabella Mendrix´s dikter är att bege sig på en resa rakt ut i det som kallas det okända, men visar sig vara så igenkännbart och näraliggande. Hon äger ett befriat osentimentalt, men ändå sensibelt och genomträngande förhållningssätt till världen.

Hon är distanserad till sina upplevelser och slår aldrig över i det sötsliskiga. Genom orden tränger en pulserande, levande värme och blodfylld, hopsamlad livsvisdom fram.

Ordens vighet och perspektivförmåga spänner över 360 grader, där hon lätt och smidigt rör sig bakåt och framåt i tid och rum, mellan ljus och skugga för att undersöka livets ojämna villkor. Med skarpuddad penna och glasklar skärpa i sin fokuserade blick placerar hon de oväntade, tvära kasten i dramatiska, mellanmänskliga relationer, på en lyrisk arena, där scenografins landskapsbilder lyfter fram dramat med förstärkande, nästan självlysande färger - utvalda med kräset sinne och osentimental medvetenhet.

Isabella Mendrix´s mjukhet i ordens rytm och klangföljd skapar en spännande och effektfull kontrast till de skildringar av mänsklig smärta, som ofta uttrycks i hennes dikter.

Hon förmedlar den kvinnliga urkraften och tar oss med långt ut i universum (Bakom Gud) eller på oändliga själsliga vandringar djupt in i skogarna (Tyst minut). Hon är expert på att hitta gamla övergivna lador och uthus med mängder av bortglömda redskap och dess lika bortglömda användningsområden.

Jag anar att det är med hjälp av bl.a dessa rubankar och besmaner hon slipar, sågar, vässar, mejslar och hugger fram sina dikter. Ja, det blir närapå audiella upplevelser.

Den läsare som har upplevt känslan av vassa naglar i mjukt vax:
som inte väjer för starka känslor och som är lyhörd nog för livets inbyggda självironi; kommer att finna denna diktsamling oerhört aptitretande. Man vill ha mer!

Detta är en bok att spegla sig i.
En bok att läsa om och om igen.

En bok att älska.

Ewa Rateitschak Ärlevall
Se omslaget som stor bild:

Isabella Mendrix - Bakom Gud
Bakom Gud